Artistul danez primește 84.000 de dolari și face pânze goale numite „ia banii și fugi”

Arta poate fi un cuvânt de doar patru litere, o extensie foarte scurtă pentru semnificațiile care sunt depuse în ea. O întrebare pe care nici măcar cei mai asidui critici de artă nu au reușit să o standardizeze. Poate de aceea arta este ceea ce este, pentru că dacă sensul ei este delimitat, atunci își pierde orice sens. Dar, ce se întâmplă cu această discuție atunci când arta în cauză este pânze goale care ar trebui să fie pline de bani. Această poveste este reală și s-a întâmplat în Danemarca, unde un muzeu a dat 84 de mii de dolari unui artist danez pentru a crea o operă de artă și a dat în schimb două pânze goale numite „ia banii și fugi”.

Muzeul de artă Kunsten din Aalborg, Danemarca a dat 84 de mii de dolari în numerar pentru artistul Jens Haaning pentru a recrea două dintre lucrările sale iconice. „Un venit mediu anual danez” și „un venit mediu anual austriac” au fost alese de muzeu pentru a recrea. Biletele urmau să apară pe pânze, la fel ca Haaning în 2007 cu lucrările sale originale. Cu toate acestea, artistul danez a avut un flash de creativitate și a decis să se răzgândească, a ridicat pariul artei conceptuale și, în loc să plaseze banii pe pânze, a livrat două pânze goale. O lucrare care ne amintește de artistul Italian care își vinde sculpturile imateriale pentru 15 mii de dolari. Când curatorul expoziției intitulată ‘Lucra’, în care picturile vor fi expuse, a primit o cutie cu Haaning de artă, el a fost complet nedumerit când a deschis-o. De asemenea, a primit o explicație din partea artistului în care a spus că „a făcut o nouă operă de artă și a schimbat titlul lucrării pentru a” lua banii și a alerga””, a explicat Lasse Andersson, directorul Muzeului.

Un act subversiv „artistic”
Se pare că artistul danez a avut o epifanie în care a decis să folosească arta ca formă de protest pentru a face vizibile condițiile de muncă în care artiștii lucrează nu numai în Europa, ci în întreaga lume. Într-o declarație el a scris că ideea de bază a fost de a arăta modul în care salariile pot fi utilizate pentru a măsura valoarea muncii și arată diferențele naționale în cadrul Uniunii Europene. Dar schimbarea titlului lucrării în „a lua banii și a alerga” înseamnă mai mult punerea la îndoială a drepturilor artiștilor și a condițiilor lor de muncă pentru a stabili reguli mai echitabile în industria artei. Cu alte cuvinte, el a folosit situația pentru a-i da un regres oarecum subversiv. Artistul danez a explicat apoi că aceste două pânze albe sunt ” o declarație care spune că avem și responsabilitatea de a pune la îndoială structurile din care facem parte. Și dacă aceste structuri sunt complet iraționale, trebuie să ne despărțim de ele. Poate fi căsătoria ta ” slujba ta, poate fi orice fel de structură socială.”

Cu toate acestea, și deși ideea lui poate fi o declarație de interogare critică a sistemului hegemonic la orice nivel, există 84 de mii de dolari în joc și un contract implicat. Deocamdată, muzeul a fost mulțumit de acțiunea artistului și, de fapt, au expus picturile goale din expoziție. Dar când acest lucru culminează în 2022, artistul este obligat prin lege să returneze banii Muzeului. Vom vedea ce se întâmplă și dacă arta subversivă este capabilă să provoace instituția într-o asemenea măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.