Cine a fost Aldous Huxley, mintea subversivă din spatele „unei lumi fericite”

Aldous Huxley a fost unul dintre cei mai influenți scriitori din gândirea modernă și unul dintre primii psihonauți care și-a evocat scrierile spre distopia futuristă. S-a născut în Anglia la 26 iulie 1894, dar mai târziu a emigrat în Statele Unite. Cu o scriere extrem de subversivă, el a fost responsabil de deschiderea spațiilor reflectorizante spre critica hegemoniei. A scris peste 50 de cărți, dintre care, fără îndoială, iese în evidență „Un mundo feliz”, romanul prin excelență al distopiei futuriste.Cine era Aldous Huxley?
Aldous s-a născut într-o familie de intelectuali, al căror nume de familie era deja bine recunoscut în societatea britanică. El a fost nepotul biologului proeminent Thomas Henry Huxley, iar tatăl său Leonard Huxley și-a dedicat viața scrisorilor. Cu astfel de strămoși nu a fost surprinzător faptul că cei 3 copii ai lui Leonard și Julia Huxley, și-au dedicat viața științei și studiului. Andrew și Julian s-au dedicat fiziologiei și biologiei, respectiv. În timp ce viziunea neîncrezătoare a sistemului hegemonic, a făcut Aldous să se îndrepte spre scriere.

Surprinzător, scrierea lui Huxley a început când a trecut prin momente foarte grele în viața sa. În timpul adolescenței sale a avut probleme cu vederea din cauza unei infecții care a provocat inflamația corneei sale. Aldous a fost aproape orb timp de cel puțin 18 luni din viața sa, situație care l-a împiedicat să urmeze pe urmele familiei sale evocate medical. Cu vederea slăbită, studierea medicinei s-a dovedit imposibilă și, în schimb, a început să scrie la o vârstă fragedă. La vârsta de 17 ani a început să scrie când era aproape complet orb.

După ce și-a revenit din vedere, Huxley a studiat literatura engleză și a intrat în cunoscutul cerc Bloomsbury, format din cei mai mari intelectuali britanici din acea vreme. El a menținut o prietenie strânsă cu Virginia Woolf, Lytton Strachey, Bertrand Russell și DH Lawrence.

În 1921, Huxley s-a mutat în Italia cu soția sa Maria Nys și mai târziu la Forte dei Marmi, unde a scris primul său roman Crome Yellow (1921). Acest lucru ia câștigat o reputație solidă ca scriitor care mai târziu a devenit unul dintre cei mai influenți gânditori și critici ai sistemului ideologic al erei moderne. Mai târziu a venit Antic Hay (1923), aceste frunze sterpe (1925) și punct contra punct (1928). Toate erau lucrări sarcastice și ironice asupra societății moderne și o critică a moralității contemporane.O lume fericită
Dar geniul său era pe punctul de a atinge apogeul de inflexiune. În 1932 a publicat romanul său chintesențial de distopie futuristă „o lume fericită”. Romanul continuă să ofere puncte importante de reflecție în fața unei viziuni pesimiste asupra lumii, care arată o societate guvernată de condiționarea psihologică ca parte a unui sistem de caste imuabil. Acest roman i-a câștigat recunoașterea la nivel mondial într-o asemenea măsură încât, chiar și la mai bine de șapte decenii de la publicare, este încă prezent printre criticii hegemoniei.

Aldous Huxley a murit la 22 noiembrie 1963 la New York, la vârsta de 69 de ani, din cauza cancerului de limbă diagnosticat în 1960. El a cerut să i se acorde ultima îngrijire paliativă pentru a avea o moarte plăcută și demnă. Cenușa lui se află în Anglia cu cele ale familiei sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.