De ce este considerat Leonardo da Vinci un geniu? 3 motive pentru a înțelege

De la epoca în creștere a progresului, arta și știința par să meargă împotriva curentului. În timp ce unul veghează asupra experienței estetice, celălalt investighează cunoștințele prin conceptul cunoscut de greci ca techné; arta know-how-ului. Cu toate acestea, nu a fost un timp când ambele concepte au fost atinse într-o linie neclare, Leonardo da Vinci este exemplu clar de acest lucru și, dacă te-ai întrebat de ce el este considerat un geniu, răspunsul se află în mijlocul estetica și epistema.La da Vinci lucru a fost studiat pe larg și există mai multe motive pentru acest lucru. Leonardo a abordat arta din unghiuri misterioase și o mare inovație, imaginația sa a ajuns în colțuri extrem de revoluționare, dar mai presus de toate, a contopit arta cu știința. Pictor, arhitect, anatomist, paleontolog, Scriitor, sculptor, inventator, inginer, lista ar urma dacă analizați cu atenție toate domeniile în care a fost implicat.

Walter Issacson și-a dedicat o parte din viață studierii vieții și operei omului de știință și artistului Italian. Prin paginile biografiei dedicate lui da Vinci, ea deschide o panoramă a înțelegerii în fața uneia dintre cele mai strălucite minți care au călcat vreodată planeta. Biografia ne ajută să înțelegem de ce Leonardo da Vinci este considerat un geniu.

Geniul din spatele lui Leonardo da Vinci
Cel mai faimos zâmbet Mona Lisa este de departe cea mai cunoscută operă de artă din întreaga lume și cum să nu fie dacă, spre deosebire de operele de artă contemporane, nu este o lucrare plată. Ea deține în ea mai multe secrete care sunt descifrate numai cu mare grijă. Leonardo a păstrat pictura din 1503, când a început să o picteze, până la patul de moarte în 1519. Strat după strat, Da Vinci a adus la viață cel mai faimos zâmbet din lume.

Dar zâmbetul nu este întâmplător, Leonardo a investit zeci de pagini scrise de el însuși în notebook-ul său pentru a diseca fața umană. Prin investigațiile sale de anatomie, el a investigat fiecare mușchi și nerv care atinge buzele, pentru a înțelege expresiile feței. În plus, în această perioadă, el a disecat ochiul uman în cadavre și astfel a descoperit că centrul retinei captează detaliile. În timp ce marginile văd mai bine formele și umbrele.

Dacă vă opriți să observați zâmbetul Mona Lisa, puteți descoperi că colțurile buzelor se înclină ușor în jos. Jocul de lumină și umbră este de fapt ceea ce generează sentimentul că colțurile se întorc în sus. Pe măsură ce te uiți pe față, zâmbetul pare să clipească. Până când ducele de Milano ia cerut lui Leonardo să picteze Cina cea de Taină, existau deja sute de reprezentări ale scenei biblice. Deci, această lucrare poate să fi fost pierdută în grămadă, dar geniul lui Da Vinci i-a dat o întorsătură neașteptată, ca în toată munca sa.

Issacson însuși numește această pictură ” cea mai fascinantă pictură narativă din istorie.”Datorită faptului că pictorul Italian nu numai că a capturat un moment, dar a capturat și dinamica unei scene narative, acest tablou rămâne surprinzător chiar și astăzi.

Magia scenei începe când privești mâna lui Hristos, apoi urmezi linia brațului și privești fața. Potrivit lui Issacson, protagonistul scenei spune: „unul dintre voi Mă va trăda.”Contextul este suficient pentru a auzi aproape murmurul înfiorător în timp ce pășești prin tablou cu privirea. Apostolii reacționează la afirmația lui Hristos.

Cei apropiați de el încep să se întrebe: „voi fi eu, domnule?”. În timp ce cei mai îndepărtați abia au ajuns să asculte. Dar, în plus, puteți observa unda de șoc a narațiunii, deoarece este avută în vedere pornind de la centru spre laturi, este aproape posibil să simțiți cum se extinde drama.

Subversiv în întreaga măsură a cuvântului Leonardo da Vinci nu numai că a inovat în cunoașterea științei și artei, splendoarea minții sale l-a determinat să pună la îndoială heteronormativitatea. Într-o mare măsură, el a devenit un filozof și gânditor care a ocolit elegant normele rigide ale timpului său.

Era vegetarian și homosexual deschis, sfidând codurile hegemonice ale societății. Leonardo a purtat costume scurte, violet și roz care au surprins pe oricine, cu toate acestea, marea sa carismă și cunoaștere l-au plasat ca un bărbat foarte popular și iubit. Se știe că a avut un grup divers de prieteni, inclusiv matematicieni, arhitecți, dramaturgi, ingineri și poeți, care l-au ajutat să-l modeleze în mijlocul unei mari diversități de cunoștințe.

În cele din urmă, el a fost un tip destul de frumos. Potrivit lui Issacson,” omul lui Vitruvius ” ne arată în mare parte un autoportret al lui Leonardo, cu buclele sale libere și corpul său bine proporționat.

După 500 de ani, Leonardo da Vinci continuă să încânte pe oricine se aventurează să privească dincolo de evident. Opera sa este încă transcendentală și actuală, în ciuda faptului că au trecut cinci secole de când acest geniu a pășit pe Pământ.

Lasă un răspuns